Din pension – En snabb guide

flytta din pensionPensionen tänker de flesta unga, och inte ens de lite äldre, särskilt mycket på. Tyvärr börjar de flesta intressera sig för sin pension i ett alldeles för sent skede, vilket är mycket synd, eftersom man genom att göra aktiva val faktiskt kan påverka sin pension väldigt mycket. För att du som är intresserad av din pension, pensionssparande, att flytta pension och så vidare ska kunna skapa dig en lite bättre bild av vad som egentligen gäller, kommer här en snabb guide till de viktigaste sakerna du bör veta om din pension:

Var kommer pensionen från?

För de flesta svenskar kommer pensionen man får från flera olika håll. För det första har de flesta rätt till allmän pension, och utöver detta kan man ha en viss tjänstepension via sin arbetsgivare, och sedan kan man även pensionsspara privat. Av dessa tre beståndsdelar är pensionssparandet frivilligt, men de andra två delarna brukar man ofta gå ganska smärtfritt. Hur stor del av pensionen som utgörs av respektive del varierar dock från person till person.

Hur funkar den allmänna pensionen?

Din allmänna pension kommer från Pensionsmyndigheten och består av två olika delar. En av delarna är inkomstgrundad, men den andra delen har inget samband med din inkomst utan är samma för alla.

Hur funkar tjänstepensioner?

Tidigare var tjänstepensioner hyfsat ovanliga, men idag finns tjänstepensioner på väldigt många företag. Tjänstepensionen sparar arbetsgivaren ihop till, genom att ha ett avtal med ett tjänstepensionsföretag. För tjänstepensioner gäller ofta väldigt specifika regler, och t.ex. den flytträtt tjänstepension du har kan vara kraftigt begränsad. Det är därför alltid bra att läsa igenom alla villkor för tjänstepensionen noga, så att man vet hur den funkar och vilka begränsningar (gällande att flytta tjänstepension eller annat) som finns.

Hur funkar privat pensionssparande?

Om man har ett privat pensionssparande så innebär det att man på egen hand sparar extra till pensionen. Detta görs då i regel via en bank eller via ett försäkringsbolag. När det gäller det privata pensionssparanden så finns det mängder med alternativ man kan välja mellan, och man kan börja spara så mycket eller lite man vill.

I regel kan man säga att ju yngre man är, desto mindre behöver man spara som privat pensionssparande, eftersom man har längre tid på sig, men är man äldre och börjar pensionsspara sent, är det viktigare att det är större summor man sparar. I regel sätter man in pengar på ett privat pensionssparande varje månad, men det finns även andra lösningar. Om du inte pensionssparar idag men vill börja göra det, ska du vända dig till olika försäkringsbolag och banker för att höra vilka alternativ du har. Även för privat pensionssparande gäller ofta en hel del regler, men den flytträtt pension man har är ofta betydligt mer generös än för tjänstepension. Dock kan man i regel inte ta ut pengar man pensionssparat innan man faktiskt går i pension.

Hur mycket pension får man totalt?

Om du är nyfiken på hur mycket pension du kommer att få när du pensionerar dig är det viktigt att veta att alla siffror som man kan få fram gällande detta är preliminära och inte garanteras på något vis. Detta beror på att flera faktorer, som t.ex. det allmänna löneläget i Sverige, som man inte kan förutspå helt säkert, påverkar denna summa.

Bara man är medveten om detta så finns det dock en del kalkylatorer och liknande som man kan använda för att skapa sig en ungefärlig bild av vilken pension man kan förvänta sig. Du hittar enkelt dessa kalkyler via Internets sökmotorer.

Vad kan man göra om man inte är nöjd med den siffra man får fram när man använder en pensionskalkylator?

Då kan man egentligen bara göra följande:

Höra med arbetsgivaren om tjänstepensionen kan förbättras på något vis.

Leta efter ett nytt jobb, hos en arbetsgivare som erbjuder en bättre tjänstepension.

Kontrollera om du har möjlighet att flytta tjänstepension till ett annat försäkringsbolag som du anser är mer lönsamt och har bättre avkastning.

Börja pensionsspara om du inte redan gör det.

Öka ditt pensionssparande.

Öppna ett till pensionssparande.

Kontrollera vad som gäller för din pension löpande

När det gäller pensionen så vill vi även uppmana till att inte endast kolla upp vad som gäller för pensionen en gång, utan att hålla koll på pensionen och hur den utvecklas löpande. På så vis är det nämligen lättare att upptäcka saker som man kanske inte är nöjd med. Så gör det till en vana att kolla upp alla delarna av din pension med regelbundna mellanrum!